10 Eylül 2013 Salı

Kurban Bayramı yaklaşıyor... Peki etlerimizi nasıl muhafaza edeceğiz? 10.09.2013 Salı 17:17

Merhaba arkadaşlar...
Biliyorsunuz ki kurban bayramı yaklaşıyor, önceki yazımızda 2013 yılında kurbanlık fiyatlarını en ucuzundan en pahalısına sizin için listelemiştik.
Şimdi ise kurbanda elimize geçen etlerimizi nasıl muhafaza edeceğimize değineceğiz...




ET NASIL SAKLANMALI?
Çiğ et ürünleri, buzdolabında 2-3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Daha uzun süre saklamak gerekiyorsa pişirmek ya da dondurmak gerekir. Dondurucuya küçük parçalar halinde saklayacağımız ürünleri, plastik buzdolabı poşetlerinde veya yağlı fırın kâğıtlarına sararak saklayın. Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın, folyo ile saklandığında; alimünyum zamanla (aşınmaya) korozyona uğrayacak ve besinlere geçecektir. Cam kaplarda ise donmanın verdiği genleşmeyle camın patlamasına yol açacaktır. Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.
Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin. En çok bir yıl saklanabileceği için, bu tarih çok işe yarayacak. Buzlukta depolarken ilk giren ilk çıkar kuralını uygulayın. Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir.
Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer ve soba üzerinde ya da oda sıcaklığında bekletmeyin. Mümkünse donmuş ürünü çözündürmeden pişirmek en doğrusu. Ancak hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabının alt raflarına, temiz bir kap içinde bekletin. Altında ki kabın içinde su birikmesi, bozulmayı kolaylaştırır. Bu nedenle kabı sık sık değiştirin.

DONDURUCUDA EN FAZLA 1 YIL SAKLANABİLİR
DONMUŞ ETİ BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder